با سخت شدن شرایط زندگی در ایران، بسیاری از مردم نسبت به مهاجرت علاقه نشان دادهاند. درصد بسیاری از این افراد را دانشجویان ایرانی تشکیل میدهند که ادامه تحصیل در کشورهای خارجی را یک هدف واقعی و مهم میدانند. مقاصد مختلفی برای مهاجرت وجود دارد که هر یک مزایای خاص خود را دارند. در این میان ترکیه به خاطر موقعیت جغرافیایی مناسب خود به یک مقصد مهاجرتی محبوب برای ایرانیان تبدیل شده است. اگر شما هم قصد مهاجرت به کشورهای دیگر را دارید، با تحصیل در ترکیه میتوانید به این هدف دست پیدا کنید.
ترکیه، کشوری در همسایگی ایران با سیستم آموزشی مناسب
تحصیل در ترکیه از بهترین گزینههای تحصیلی برای دانشجویان علاقهمند به تحصیل در خارج از کشور به حساب میآید. این کشور زیبا همچنین جزو کشورهای گردشگری حساب میشود که سالانه تعداد زیادی توریست را به خود جذب میکند، به طوری که در سال 2020 این کشور جزو بهترین کشورهای جهان برای گذراندن ایام تعطیلات بود. مردم شاداب و با فرهنگ این کشور، سطح بالای کیفیت آموزش و مناطق زیبا و گردشگری، همه و همه باعث شدهاند تا هر سال به تعداد دانشجویان خارجی محصل در این کشور افزوده شود. در سال 2020 میلادی، کشور ترکیه با حدود 70 هزار دانشجوی بین المللی یکی از محبوبترین مقاصد تحصیلی برای داوطلبان تحصیلات بینالمللی شناخته شده است.
کمی درباره کشور زیبای ترکیه
کشور ترکیه، کشوری اورسیایی است، بدین معنا که بخشی از آن در قاره اروپا و بخش دیگری از آن در قاره آسیا میباشد. همین موقعیت خاص جغرافیایی و آب و هوای عالی این کشور باعث شده تا دانشجویان بدون نگرانی نسبت به شرایط آب و هوایی به این کشور مهاجرت کنند.
جالب است بدانید که شمال این کشور به دریای سیاه و جنوب غربی آن به دریای مدیترانه نیز راه دارد. ترکیه کشوری کوهستانی میباشد که دارای آب و هوای معتدل با بارشهای نسبتا زیاد میباشد. جمعیت این کشور زیبا در سال 2020 نزدیک به 84 میلیون نفر برآورد شده است. اکثر مردم این کشور نیز به دین اسلام پایبند هستند، به طوری که عیدهای غدیر و قربان در این کشور تعطیل رسمی میباشد.
زبان رسمی مردم این کشور ترکی استانبولی میباشد. با این حال تحصیل در این کشور به زبان انگلیسی نیز امکانپذیر میباشد. دانشجویان برای تحصیل در دانشگاههای کشور ترکیه به زبان انگلیسی میبایست مبلغی بیشتر از دورههای تحصیلی به زبان ترکی پرداخت کنند. با ما همراه باشید تا به بررسی کامل تحصیل در کشور ترکیه بپردازیم.
نگاهی اجمالی به شرایط تحصیل در ترکیه
کشور ترکیه دارای کیفیت آموزشی بالایی میباشد که با هزینههای بسیار کم نسبت به کشورهای برتر دنیا گزینهای مقرون به صرفه و عالی برای تحصیل در خارج از کشور است. این کشور با ویژگیهای آموزشی خاصی که دارد، همواره از بهترین گزینههای مهاجرتی برای دانشجویان ایرانی به حساب میآمده است.
تحصیل در مقطع کارشناسی
تحصیل در مقطع کارشناسی کشور ترکیه یکی از بهترین و ارزانترین گزینههای تحصیلی برای دانشجویانی است که به زبان ترکی استانبولی مسلط هستند. دانشجویان میتوانند با ارائه دیپلم خود به همراه ریز نمرات به دانشگاه مد نظر و قبولی در آزمونهای ورودی در دانشگاههای این کشور مشغول به تحصیل بشوند.
این دوره به مدت 4 سال طول میکشد که به صورت کلی به زبان ترکی ارائه میشود. هزینههای دانشگاههای کشور ترکیه در این مقطع برای داوطلبان این دوره به زبان ترکی، حدود 300 تا 800 دلار در سال میباشد. هزینههای این دوره در زبان انگلیسی نیز 500 تا 1800 دلار سالانه میباشد. در مقطع لیسانس دانشجویان مجوز 10 ساعت کار نیمه وقت را نیز دارا میباشند.
تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد
تحصیل در دوره کارشناسی ارشد ترکیه نیز یکی از ارزانترین و در عین حال با کیفیتترین دورههای آموزشی در اروپا است. این دوره عموما 2 سال به طول میانجامد. پس از اتمام دو سال دوره کارشناسی ارشد دانشجویان برای فارغ التحصیل شدن نیاز به ارائه پایان نامه دارند.
هزینه دانشگاههای کشور ترکیه در مقطع کارشناسی ارشد برای دورههای زبان ترکی 300 تا 600 دلار در سال و برای دورههای ارائه شده به زبان انگلیسی 600 تا 900 دلار در سال میباشد. دورههای ارشد و دکتری در ترکیه به دلیل بورسیههای تحصیلی نیز از محبوبیت بالایی برخوردار هستند.
تحصیل در مقطع دکتری
تحصیل در مقطع دکتری کشور ترکیه یکی از مناسبترین گزینههای دانشجویان کشور عزیزمان میباشد. تحصیل در این مقطع در دانشگاههای ترکیه مانند بسیاری از کشورهای جهان به آیلتس 6.5 به بالا نیاز دارد (معادل 79 TOFEL iBT). دانشجویان علاقهمند به تحصیل در این کشور میبایست رزومه تحصیلی مناسب و مقالات بین المللی ISI را دارا باشند. این دوره که عموما به مدت 4 سال طول میکشد، بین 500 تا 1000 دلار در سال هزینه دارد. شهریه دانشگاههای خصوصی این کشور در مقطع دکتری بین 5 هزار تا 17 هزار دلار میباشد.
آزمونهای ورودی برای تحصیل در ترکیه
برای ورود به برخی دانشگاههای کشور ترکیه دانشجویان نیاز به قبولی در آزمونهای ورودی دارند. سه آزمون ورودی در این کشور وجود دارد که دو عدد از آنها به زبان انگلیسی و دیگری به زبان ترکی میباشد. این دورهها به شرح زیر میباشند:
- آزمون ترکی تومر (Tomer)
آزمون Tomer (Türkçe Öğretim Merkezi) از معروفترین آزمونهای ورودی دانشگاههای ترکیه به حساب میآید. این آزمون برای دانشجویانی میباشد که علاقهمند به تحصیل با زبان ترکی میباشد، به عبارت دیگر یکی از شروط اصلی ورود به دانشگاههای ترکیه همین آزمون است.
- آزمون یوس (YOS)
آزمون YOS یک آزمون بین المللی برای دانشجویان متقاضی میباشد که سالانه در دانشگاههای دولتی و غیر دولتی در کشور ترکیه برگزار میشود. دانشجویان موفق به کسب نمره عالی در این آزمون میتوانند به راحتی در دانشگاههای برتر این کشور پذیرفته شوند.
مهمترین ویژگی تحصیل در ترکیه این است که برای ادامه تحصیل نیازی به مرتبط بودن رشته تحصیلی دیپلمتان با رشته دانشگاهی شما نیست. برای مثال دانشجویان رشته ریاضی فیزیک میتوانند برای تحصیل در رشته پزشکی در این کشور آزمون دهند.
- آزمون ست (SAT)
آزمون SAT (Scholastic Assessment Test) یکی دیگر از آزمونهای ورود به دانشگاههای کشور ترکیه میباشد. این آزمون برای ورود به دورههای کارشناسی در برخی دانشگاهها برگزار میشود. آزمون ست شامل موضوعات ریاضی، درک مطلب و نگارش است. مدت زمان این آزمون 45 دقیقه میباشد و هزینه شرکت در آن نیز حدود 50 دلار است.
مدارک مورد نیاز برای دریافت پذیرش در دانشگاههای ترکیه
روند دریافت پذیرش در دانشگاههای ترکیه به نسبت دیگر کشورهای اروپایی بسیار آسانتر میباشد. مدارک مورد نیاز برای هر مقطع و دانشگاه متفاوت میباشد. به طور کلی مدارک مورد نیاز برای دانشگاههای ترکیه به شرح زیر است:
- پر کردن فرم پذیرش از دانشگاه مورد نظر
- مدرک تحصیلی پیشین به علاوه ریزنمرات به صورت ترجمه شده
- مدرک معتبر زبان انگلیسی (آیلتس یا تافل) در صورتی که قصد تحصیل به زبان انگلیسی را دارید
- رزومه تحصیلی نسبتا خوب
- گواهی تمکن مالی در این کشور
- گواهی پرداخت هزینه درخواست که معمولا مبلغ 35 تا 100 دلار است
مزایای تحصیل در ترکیه
تحصیل در کشور ترکیه دارای مزایای بسیاری میباشد. تعداد بالای دانشجویان بین المللی در این کشور گواه این ماجرا است. در این بخش مطلب به معرفی برخی از اصلیترین مزایای تحصیل در این کشور میپردازیم:
مدارک معتبر دانشگاههای ترکیه در سطح جهانی
دانشگاهها و مدارک تحصیلی در کشور ترکیه از اعتبار بالایی برخوردارند. تحصیل در این کشور با دارا بودن دانشگاههایی خوبی نظیر بیلکنت (Bilkent University)، بغازیچی (Boğaziçi University) و سابانچی (Sabancı University) یکی از بهترین فرصتها برای ورود به بازار کار بین المللی میباشد. یکی از مشکلاتی که دانشجویان ایرانی همواره با آن روبهرو هستند، نبودن دانشگاههای ایران در رده بندی دانشگاههای جهان میباشد. با تحصیل در دانشگاههای کشور ترکیه دربهای بسیار زیادی برای ورود به بازار کار جهانی به روی شما باز میشود.
تحصیل با هزینه کم و مقرون به صرفه
یکی از ویژگیهای برجسته و قابل تحسین تحصیل در کشور ترکیه، هزینههای کم دانشگاهها به خصوص در مقاطع تحصیلی عالی میباشد. این کشور در مقایسه با دیگر کشورهای اروپایی و کیفیتی که ارائه میکند، هزینههای تحصیل کم و مقرون به صرفهای دارد. شما میتوانید با یادگیری و تسلط به زبان ترکی استانبولی، هزینههای دانشگاه خود را تا حد امکان کاهش دهید، چرا که تحصیل در این کشور به زبان انگلیسی کمی گرانتر از زبان ترکی میباشد.
تحصیل بدون نیاز به ویزا برای دانشجویان ایرانی
یکی از ویزگیهای که باعث شده سالانه تعداد زیادی از دانشجویان ایرانی برای تحصیل به کشوور ترکیه سفر کنند، عدم نیاز به ویزای تحصیلی در کشور ترکیه است. دانشجویان و علاقهمندان به تحصیل در ترکیه میتوانند با دریافت پذیرش از دانشگاه مورد نظر و مقداری هزینه برای تحصیل به این کشور سفر کنند.
نزدیکی فاصله با کشورمان ایران
یکی دیگر از ویزگیهای خوب تحصیل در ترکیه برای دانشجوهای ایرانی، فاصله کم این کشور با کشور عزیزمان ایران است. ترکیه از شرق با کشورمان ایران همسایه است، و همین مسأله سبب کاهش هزینههای رفت و آمد دانشجوهای ایرانی میشود.
عدم نیاز به تسلط و مدارک معتبر انگلیسی
دانشجویان داوطلب میتوانند بدون مدرک زبان معتبر انگلیسی مانند آیلتس و تافل در رشته دلخواه خود به زبان ترکی مشغول به تحصیل شوند. این از بهترین ویژگیهایی است که دانشجویان ایرانی اغلب به دنبال آن هستند. البته شرط این ویژگی تسلط کامل به زبان ترکی استانبولی میباشد.
بورسیههای تحصیلی در کشور ترکیه
بورسیهها و کمک هزینههای تحصیلی و زندگی برای دانشجویان همواره جزو ویژگیهای عالی تحصیل در خارج از کشور بوده است. دانشجویان در کشور ترکیه نیز میتوانند با رسیدن به معیارهای دانشگاهها برای دریافت بورسیه که آنچنان سخت هم نیستند از این ویژگی بهرهمند شوند. در ادامه مطلب بیشتر درمورد بورسیههای تحصیلی و شرایط دریافت آنها صحبت خواهد شد.
امکان کار کردن حین تحصیل برای دانشجویان
یکی از ویژگیهای دیگری که دانشجویان بین المللی همواره به دنبال آن بودهاند، امکان کار حین تحصیل است. این ویژگی به آنها این اجازه را میدهد تا بتوانند بخشی از هزینههای زندگی خود را در کشورهای خارجه پوشش دهند. دانشجویان مشغول به تحصیل در کشور ترکیه متناسب با رشته و مقطع تحصیلی خود میتوانند از 10 تا 30 ساعت در هفته کار نیمه وقت داشته باشند و درآمد میانگین 13 لیر در ساعت، و 260 لیر در هفته به دست آورند.
سیستم آموزشی در کشور غنی ترکیه
بدون شک آشنایی و شناخت سیستم آموزشی یک کشور برای خانوادهها و دانشجویان که قصد مهاجرت به آن را دارند از مهمترین مسائلی است که باید به آن پرداخته شود. این اطلاعات میتواند یک دیدگاه کلی نسبت به شرایط سیستم آموزشی و تحصیلی در این کشور به شما بدهد. در کشور ترکیه نظام آموزشی به دو دسته تقسیم میشود:
- آموزش رسمی
- آموزش غیر رسمی
آموزش رسمی شامل سیستم مدرسهای و آموزشات عالی این کشور میباشد. آموزش غیر رسمی نیز شامل تمام فعالیتهای غیر رسمی در این کشور است.
آموزش رسمی در کشور ترکیه اولین بار در سال 1857 و توسط سلطان محمود دوم مطرح شد. قانون نهاد پایه گذاری شده در سال 1926، پایه سیستم آموزشی کنونی کشور ترکیه میباشد. پس از اصلاحاتی که در سال 2012 در سیستم آموزشی این کشور به وجود آمد: دانش آموزان 5 سال دوره ابتدایی، 4 سال دوره متوسطه اول و 3 سال دوره متوسطه دوم یا همان دبیرستان را طی میکنند.
دوره پیش دبستانی که برای آمادگی کودکان برای ورود به مدارس ابتدایی میباشد، در سن 5 سالگی برگزار میشود. این سطح آموزش اجباری نیست، با این حال از طرف وزارت و پرورش کشور ترکیه توصیه میشود. دوره ابتدایی که از سن 6 سالگی آغاز میشود و به مدت 4 سال به طول میانجامد. آموزشهای زبان انگلیسی و آموزشات دینی به ترتیب در سالهای دوم و چهارم اجباری میباشند.
در دوره متوسطه اول یا همان راهنمایی آموزشهای بر اساس یک غالب فکری آزادی طلب به کودکان آموزشی داده میشود. در این مقطع دانش آموزان میتوانند از میان درسهای ارائه شده به دلخواه و یا با مشورت بزرگترها انتخاب کنند. دوره متوسطه دوم نیز دبیرستانهای مختلفی مانند دبیرستان کار و فناوری، هنرستان و… را دارا میباشد، که دانش آموزان از 15 تا 18 سالگی را در این مقطع سپری میکنند.
دانشگاههای برتر ترکیه کدامند
دانشگاههای کشور ترکیه از اعتبار بالای در سطح جهانی برخوردار هستند. به همین علت دانشجویان زیادی برای تحصیل به این کشور سالانه به دانشگاههای ترکیه اپلای میکنند. حضور دانشجویان بین المللی در این کشور و امکان دریافت اقامت پس از تحصیل برای دانشجویان باعث رشد و رونق در اقتصاد این کشور شده است. در این بخش از مطلب قصد داریم به معرفی پنج دانشگاه برتر ترکیه بر اساس رتبه بندی سایت معتبر یو اس نیوز اند ورلد ریپورت (U.S News & World Report) در سال 2021 بپردازیم:
دانشگاه بغازیچی (Boğaziçi University)
دانشگاه بغازیچی در رتبه اول دانشگاههای برتر کشور ترکیه و دارای رتبه 197 جهانی، بهترین دانشگاه ترکیه از سوی موسسه US News انتخاب شده است. این دانشگاه در سال 1863 تحت عنوان کالج آمریکایی رابرت (Robert College) آغاز به کار کرده است. این اولین دانشگاه آمریکایی میباشد که در خارج از آمریکا تاسیس شده است. دانشگاه بغازیچی در استانبول و در نزدیکی تنگه بسفور واقع شده است. این دانشگاه در حال حاضر دارای حدود 14 هزار دانشجو میباشد که بالغ بر 400 نفر از آنها را دانشجویان بین المللی تشکیل میدهند.
دانشگاه تکنولوژی خاورمیانه (Middle East Technical University)
دانشگاه تکنولوژی خاورمیانه دارای رتبه دوم در میان دانشگاههای داخلی و رتبه 453 جهانی میباشد. این دانشگاه که در پایتخت کشور ترکیه یعنی آنکارا واقع شده است، بیش از 23 هزار دانشجوی مشغول به تحصیل دارد که بالغ بر 1400 نفر آنها خارجی هستند. بیشتر درسها در این دانشگاه به مانند دانشگاه بغازیچی به زبان انگلیسی ارائه میشود.
این دانشگاه با تاسیس در سال 1965 جزو دانشگاههای قدیمی کشور ترکیه به حساب میآید، که سالانه یک میلیون و پانصد هزار درخواست تحصیل یا اپلیکیشن (Application) از سراسر جهان برای تحصیل در این دانشگاه فرستاده میشود.
دانشگاه فناوری استانبول (Istanbul Technical University)
دانشگاه فناوری استانبول واقع در بزرگترین شهر ترکیه دارای رتبه 3 داخلی و 486 جهانی در سال 2021 است. این دانشگاه که در سال 1773 تاسیس شده است جزو ده دانشگاه قدیمی فناوری در جهان است. تمرکز این دانشگاه در چند سال اخیر بیشتر بر روی دانشکده معماری خود بوده است.
این دانشگاه با 37 هزار دانشجو جزو پرجمعیتترین دانشگاههای ترکیه به حساب میآید. از این 37 هزار دانشجوی فعال، حدود دو هزار نفر دانشجوی بین المللی در این دانشگاه مشغول به تحصیل هستند.
دانشگاه حاجت تپه (Hacettepe University)
دانشگاه حاجت تپه با رتبه 4 میان دانشگاههای داخلی یکی دیگر از دانشگاههای برتر کشور ترکیه به حساب میآید. این دانشگاه از بهترین دانشکدههای پزشکی در ترکیه را دارا میباشد و در شهر زیبای آنکارا واقع شده است. دانشگاه حاجت تپه دارای حدود 51 دانشجوست که حدود یک هزار و 700 نفر آنها خارجی میباشند.
دانشگاه بیلکنت (Bilkent University)
دانشگاه بیلکنت دارای رتبه 5 میان دانشگاههای داخلی و 614 جهانی میباشد.. این دانشگاه حدود 10 هزار نفر جمعیت دارد که 10 درصد از آنها را دانشجویان خارجی تشکیل میدهند. این دانشگاه در سال 1984 در شهر آنکارا تاسیس شده است و دروس تحصیلی در آن به زبان انگلیسی ارائه میشوند.
رشتهها و مشاغل پردرآمد در ترکیه
میزان درآمدزایی یک رشته یا یک شغل در سالهای گذشته به یکی از اساسیترین معیار برای انتخاب رشته تبدیل شده است. لیستی از شغلها و رشتههای پردرآمد در ترکیه به شرح زیر است:
- مهندسی نرم افزار: سالانه حدود 220 هزار لیر
- خلبانی: سالیانه حدود 128 هزار لیر
- وکالت: سالیانه حدود 117 هزار لیر
- مدیرت IT (Information Technology): سالیانه حدود 114 هزار لیر
- رشتههای تخصصی پزشکی: سالیانه حدود 112 هزار لیر
- رشته شیمی و مهندسی معدن: سالیانه حدود 104 هزار لیر
- متخصص بیمههای درمانی: سالیانه حدود 104 هزار لیر
- مشاوران مالی: سالیانه حدود 80 هزار لیر
معرفی چند رشته و شغل مهم در کشور ترکیه
پیش از آنکه بخواهیم در کشورهای خارجی مشغول به تحصیل شویم، ابتدا باید از رشتههای تحصیلی مهم و پرتقاضای آن کشور اطلاعات کامل کسب کنیم، تا بتوانیم تصمیم بهتری برای تحصیل در آن کشور بگیریم. هر کشوری دارای نیازهایی در بخشهایی است که متخصصان مورد نیاز آن از دانشگاهها فارغ التحصیل میشوند، بنابراین میتوانید با تحصیل در رشته مهم و کاربردی در یک کشور بعد از اتمام تحصیل خود از فرصتهای مناسبی برای ورود به بازار کار برخوردار شوید.
رشتهها و شغلهای پرتقاضا در کشور ترکیه به شرح زیر میباشند:
- حسابداری
- مهندسان تکنولوژی یا همان IT
- لیدر تورهای گردشگری
- مدیران مالی
- مهندسی برق
- برنامه نویس کامپیوتر
- وکالت
مدارک زبان مورد نیاز برای تحصیل در ترکیه
برای مهاجرت تحصیلی یکی از مهمترین مدارک، مدرک زبان مورد نیاز آن دانشگاه یا آن کشور است. دانشگاههای کشور ترکیه با قابلیت تدریس در دو زبان انگلیسی و ترکی، دست دانشجویان را برای تهیه مدرک زبان کمی باز میگذارند. دانشجویان علاقهمند به تحصیل به هر زبان کافی است تنها مدرک همان زبان را تهیه کنند و به دانشگاههای مورد علاقه خود در ترکیه اپلای کند.
دانشجویان داوطلب به ادامه تحصیل به زبان انگلیسی باید مدارک معتبر آیلتس (IELTS) یا تافل (TOFEL) را با نمرات 6.0 به بالا برای آیلتس و 60 تا 78 برای تافل دارا باشند. برای مدرک زبان ترکی نیز شما نیاز به شرکت در آزمون تومر دارید.
شرایط سنی برای تحصیل در کشور زیبای ترکیه
با نگاهی کلی نسبت به شرایط سنی برای دریافت پذیرش تحصیلی در مییابیم که داوطلبانی با سنین کمتر همواره شانس بیشتری را برای دریافت پذیرشها داشتهاند. دولتهای زیادی نیستند که این مسئله را به طور دقیق مشخص کنند اما با توجه به تجربیات مهاجرتی ما، برای دوره کارشناسی زیر 22 سال، برای دوره کارشناسی ارشد زیر 29 سال و برای دکتری نیز بهتر است، سنتنان کمتر از 33 سال باشد تا پذیرش بگیرید.
شرایط خاصی نیز وجود دارند که میتوانید معیار سن را در پذیرش تحصیلی خود بی اهمیت کنید. برای مثال با داشتن رزومه تحصیلی عالی میتوانید با سنین بالاتر برای دورههای کارشناسی ارشد و دکتری به دانشگاههای کشور ترکیه اپلای (Apply) کنید.
شهریه دانشگاههای کشور ترکیه
شهریههای دانشگاه کشور ترکیه نسبت به کشورهای اروپایی دیگر بسیار پایین است. این کشور دارای دانشگاههای بسیار مقرون به صرفه میباشد که سالانه حدود 100 تا 4 هزار یورو در سال از دانشجویان شهریه دریافت میکنند. همین ویژگی دانشگاههای ترکیه را به یکی از بهترین گزینههای تحصیلی برای بسیاری از دانشجویانی که توان مالی زیادی ندارند تبدیل کرده است.
این هزینهها در دانشگاهها دولتی کشور ترکیه بدین شکل است، اما در دانشگاههای خصوصی مسئله فرق دارد و دانشجویان میبایست تا 20 هزار دلار سالانه شهریه پرداخت کنند. در ادامه به بررسی شهریههای برخی دانشگاههای دولتی و خصوصی خواهیم پرداخت:
- دانشگاه فناوری خاورمیانه (METU): دورههای کارشناسی از 240 یورو در سال
- دانشگاه کوچ (Koc University): دورههای کارشناسی با بورسیه کامل نیز آغاز میشود
- دانشگاه دولتی عبدالله گل ترکیه (Abdullah Gul University): دورههای کارشناسی آن از 439 یورو در سال
- دانشگاه دولتی اوکان استانبول (Istanbul Okan University): دورههای کارشناسی آن از 1140 یورو در سال
- دانشگاه خصوصی چانکایا (Cankaya University): دورههای کارشناسی آن از 5 هزار یورو در سال
- دانشگاه خصوصی حاجت تپه (University Hacettepe): شهریه بین 500 تا 5000 یورو در سال
- دانشگاه خصوصی بیلکنت (Bilknet University): شهریه حدود 11 هزار یورو در سال
بورسیه و کمک هزینههای تحصیلی برای دانشجویان خارجی در ترکیه
دانشجویان مشغول به تحصیل در خارج از کشور همیشه به دنبال راهی برای کاهش هزینههای خود بودهاند، یکی از این راهها دریافت بورسیههای تحصیلی میباشد. اخذ این تسهیلات در کشور ترکیه نیز برای دانشجویان واجد شرایط وجود دارد. دانشجویان میبایست دارای مدارک زیر باشند:
- رزومه تحصیلی خوب
- آیلتس ب نمره 6.0 به بالا
- مقالات بین المللی ISI
- معدل و ریزنمرات بالا
- دارا بودن توصیه نامه از استادهای معتبر
این بورسیهها از طرف دانشگاه یا دولت ترکیه قابل دریافت هستند. از محبوبترین بورسیههای تحصیلی میتوان به بورسیه Turkey Burslari Scholarship 2021 اشاره کرد که برای همه مقاطع اعطا میشود. یکی از نکات جالب برای دریافت این بورسیه این است که دانشجو نیازی به مدرک آیلتس ندارد.
اقامتگاه و خوابگاههای دانشجویی
از مهمترین مسائل مورد نیاز دانشجویان خارجی محل اقامت است. دانشجویان همواره به دنبال بهترین و ارزانترین راه برای اقامت خود در کشورهای خارجی هستند، زیرا اقامت در کشورهای خارجی میتواند برای یک دانشجو بسیار هزینهبر باشد. یکی از دلایل اصلی اینکه دانشجویان به دنبال بورسیه و کمک هزینهها هستند نیز همین دلیل میباشد.
بهترین اماکن برای اقامت در کشور ترکیه
از بهترین اماکن اقامتی برای دانشجویان میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
خوابگاههای دانشگاههای دولتی: حدود 45 لیر در ماه
خوابگاههای دانشگاههای خصوصی: حدود 1500 لیر در ماه
واحدهای اجارهای در ترکیه: میانگین بین 500 تا 800 دلار در ماه (میتوانید با اشخاص دیگر همخانه شوید)
بیمه سلامت برای دانشجویان بین المللی کشور ترکیه
یکی دیگر از مسائلی که دانشجویان در کشورهای خارجی با آن روبرو هستند، سلامتی و دریافت بیمه درمانی برای حوادث یا بیماریها میباشد. دانشجویان در ترکیه دو نوع روش برای دریافت این نوع بیمهها دارند:
- روش اول: بیمههای سلامت عمومی
بیمههای سلامت عمومی (GSS) در ترکیه برای همه افراد رایگان است و امکات استفاده از خدمات درمانی به صورت رایگان در درمانگاهها و بیمارستانهای دولتی را در اختیار دانشجویان قرار میدهد. تنها مسئله لازم به ذکر اینجاست که تا دانشجویان 3 ماه از مدت اقامت آنها نگذشته باشد نمیتوانند این بیمه را دریافت کنند.
- روش دوم: بیمههای خصوصی
بیمههای سلامت خصوصی (SGK) برای همه افراد با هر نوع اقامتی در کشور ترکیه سریعا صادر میشود. این بیمهها علاوه بر آنکه هزینه بر هستند، در همه بیمارستانها نیز قابل استفاده نیستند و فقط در مراکز درمانی که با آن بیمه قرارداد دارند، معتبر است. هزینه بیمه سلامت خصوصی ماهیانه 426 لیر در سال 2021 است.
کار به هنگام تحصیل در ترکیه
کار در حین تحصیل برای کشورهای خارجی مزیتی بزرگ محسوب میشود که میتواند دانشجویان را متقاعد به تحصیل در آن کشور کند. این قابلیت برای دانشجویان خارجی کشور ترکیه نیز وجود دارد. دانشجویان مقاطع مختلف تحصیلات عالی میتوانند به طور میانگین 20 ساعت در هفته کار نیمه وقت داشته باشند و درآمدی بین 400 تا 500 دلار در ماه داشته باشند.
اقامت پس از تحصیل در کشور ترکیه
بسیاری از دانشجویان خارجی دانشگاههای ترکیه پس از پایان دوره تحصیلی خود و آشنایی با شرایط این کشور تصمیم به اخذ اقامت دائم میگیرند. خبر خوب برای دانشجویان این است که، فارغ التحصیلان میتوانند با پایان تحصیل خود به کار مشغول شوند و ویزای خود را به ویزای کاری تغییر دهند تا پس از گذشت 8 سال در این کشور به اقامت دائم و گذشت 10 سال به تابعیت این کشور برسند. لازم به ذکر است که برای ورود به بازار کار در این کشور نیاز به تسط کامل به زبان ترکی دارید.
نرخ بیکاری در ترکیه کمی بیشتر از بقیه کشورهای اروپایی است و همین مسئله سبب نگرانی دانشجویان خارجی کشور ترکیه میشود. اگر این مسئله برایتان از اهمیت بالایی برخوردار است، میتوانید با دریافت ویزای تحصیلی دیگر کشورها مانند اتریش، آلمان و… که نرخ بیکاری کمتری دارند، اقامت دائم پس از تحصیل خود را بگیرید.
سوالات متداول در مورد تحصیل در ترکیه
تحصیل در ترکیه به زبان انگلیسی امکان پذیر است؟
بله، داوطلبان میتوانند به تحصیل در دانشگاههای این کشور به زبان انگلیسی بپردازند. این دورهها کمی گرانتر از دورههای زبان ترکی است.
آیا در ترکیه شرایط برای بورسیههای تحصیلی وجود دارد؟
بله، دولت ترکیه برای دانشجویان واجد شرایط بورسیههایی را آماده کرده است، که دانشجویان خارجی مستعد بتوانند از آن استفاده کنند.
آیا میشود بدون مدرک زبان انگلیسی در ترکیه مشغول به تحصیل شد؟
بله، شما میتوانید با شرکت در آزمون تومر و موفقیت در این آزمون بدون مدرک زبان انگلیسی و فقط با مسلط بودن به زبان ترکی استانبولی در این کشور مشغول به تحصیل شوید.
شرایط برای دریافت ویزای کشور ترکیه چگونه است؟
دانشجویان ایرانی به دلیل روابط خوب دولتهای دو کشور نیاز به اخذ ویزای تحصیلی ندارند.
آیا تحصیل در ترکیه دارای محدودیت سنی است؟
بله، برای دورههای کارشناسی شما باید کمتر از 22 سال، برای دوره ارشد باید کمتر از 29 و برای دورههای دکتری بهتر است کمتر 33 سال سن داشته باشید.
جمعبندی
ترکیه کشوری باستانی با فرهنگی غنی است و یکی از بهترین گزینههای تحصیلی برای دانشجویان خارجی مخصوصا دانشجویان ایرانی به حساب میآید. این کشور با دارا بودن ویژگیهای بسیاری مانند دانشگاههای رده بالا، امکان دریافت بورسیههای تحصیلی و آب و هوایی مناسب شرایط خوبی را برای دانشجویان خارجی فراهم میکند. امکان دریافت پذیرش در دانشگاههای این کشور نیز نسبت به دیگر کشورهای اروپایی آسانتر است و دانشجویان میتوانند به راحتی در دانشگاههای این کشور مشغول به تحصیل شوند.